Zomer

Het is zomervakantie. Althans, we zitten in de tweede week van de schoolvakantie in regio Midden, week 1 van de vakantie in regio Zuid en volgende week haakt ook het noorden aan. Dit betekent dat ook wij van team Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en ScheidingsATLAS grotendeels met vakantie zijn of op het punt staan te gaan. Toch wilden we nog even een kort nieuwsbericht uitsturen. Met daarin aandacht voor het nieuwe leden-dashboard, opnieuw SKJ-accreditatie voor ScheidingsATLAS en de (congres- en opleidings-)agenda. Let op: de laatste gelegenheden dit jaar om een startkwalificatie te behalen zijn op 2/3 en 9 november. Veel leesplezier en fijne zomer(vakantie)!

“Er is geen tijd te verliezen, doe dus maar rustig aan!”

Leden Dashboard

We zijn heel blij dat het leden dashboard op www.dapperedino.nl/ www.scheidingsatlas.nl sinds een paar weken in de lucht is. Iedere professional met een geldige startkwalificering of licentie voor Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en/of ScheidingsATLAS heeft/krijgt hier toegang toe. Het dashboard is te bereiken via de knop ‘Inloggen leden dashboard’  rechts bovenin de webpagina:

Binnen het dashboard vind je als trainer de bestanden die je nodig hebt om de training(en) uit te voeren, documenten en relevante links die specifiek betrekking hebben op de trainingen en overige informatieve documenten en links. Zo heb je als gecertificeerde trainer altijd toegang tot de laatste versies van de trainingsmaterialen. Daarnaast zullen we in het dashboard de kwalificatie-agenda delen en je attenderen op het laatste nieuws.

SKJ-accreditatie ScheidingsATLAS kwalificering

De kwalificering tot ScheidingsATLAS trainer is sinds september 2020 met 31.75 punten geaccrediteerd door de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ207363).

ScheidingsATLAS groepen worden uitgevoerd door twee gecertificeerde trainers. De kwalificering tot ScheidingsATLAS trainer bestaat uit:

  • 2 trainingsdagen inclusief een terugkombijeenkomst.
  • Individuele telefonische coaching.
  • Intervisie en certificering.

Voorwaarde voor deelname aan de kwalificering is dat deelnemers het ScheidingsATLAS handboek voorafgaande aan de training lezen. Kennis van de inhoud wordt verondersteld omdat hierop voortgebouwd wordt in de training.

De eerste trainingsdag die deelnemers vervolgens bijwonen vormt de startkwalificering waarmee zij een startkwalificatie krijgen. Met de startkwalificatie kan een trainer, samen met een andere gekwalificeerde trainer, een eerste ScheidingsATLAS groep geven. Tijdens de uitvoering van de eerste groep heeft elke trainer recht op eenmalige telefonische supervisie. Tijdens de terugkombijeenkomst nemen alle trainers deel aan groepsintervisie door middel van rollenspellen (met een trainingsacteur).  Daarin is er aandacht voor het leertraject en de leerdoelen van de trainer. Waar loopt hij of zij tegenaan, hoe gaat de trainer om met lastige situaties? Tijdens de terugkombijeenkomst is er tevens mogelijkheid voor het uitwisselen van ervaringen.

Trainerscertificaten (‘licenties’) worden uitgereikt op basis van deelname aan de startkwalificering, het begeleiden van tenminste een ScheidingsATLAS groep en deelname aan de terugkombijeenkomst met groepsintervisie (in rollenspel met acteur). Licenties zijn twee jaar geldig. Licenties worden verlengd door:

  • Iedere twee jaar tenminste een ScheidingsATLAS groep te geven;
  • Eens per twee jaar deel te nemen aan de jaarlijkse landelijke terugkombijeenkomst, inclusief intervisie.

SKJ-punten zijn verbonden aan de licenties die uitgereikt worden tijdens de terugkombijeenkomst.

“We zijn verheugd dat de kwalificering opnieuw door SKJ voor een periode van 3 jaar is geaccrediteerd met 31.73 punten (SKJ215089).” 

(Congres- en opleidings-)agenda

Op 11 september 2023 vindt de Voor de Jeugd Dag plaats bij evenementenlocatie Taets Art and Event Park in Zaandam. Het thema van dit jaar is Voor elkaar zorgen, hetgeen naadloos aansluit bij onze trainingen. Een scheiding kan maken dat we wat meer behoefte hebben aan een schouder of zorg en met de erkende groepstrainingen Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en ScheidingsATLAS bieden we dit op een wetenschappelijk onderbouwde manier. 

Het programma bestaat uit meer dan 80 workshops met namen als ‘De Smaakmakers’, ‘Gluren bij…’, of bijvoorbeeld ‘De Hartenkreet’, en een interessante informatiemarkt. Zo vind je Wendy van Vliet (Kenniscentrum Kind en Scheiding), Mariska Klein Velderman (TNO), Nicolette van Slooten (Gemeente Den Haag) en Maaike Koning (ExpEx Experienced Experts) om 12.15 uur met een sessie (Boost your idea) over het Leernetwerk Kind en Complexe Ouderrelaties: samen leren en innoveren rondom scheiding. En om 13.15 uur kun je in de Vissenkom met Ilja van der Stel (Kenniscentrum Kind en Scheiding), Mariska Klein Velderman, Mandy Lubach (familierecht mediator), en Saloua el Khamlichi (Delft Support) kennismaken met een pilot waarin gezinsvertegenwoordigers vanuit de visie ‘duurzaam samenwerken na scheiding’ ouders begeleiden in het vormgeven van duurzaam ouderschap na scheiding.

Kom jij ook? De Voor de Jeugd Dag wordt georganiseerd door de VNG e.a. en is bedoeld voor gemeenten, zorgaanbieders, kinderopvang, (jeugd)gezondheidszorg, onderwijs-, branche-, beroeps- en cliëntenorganisaties. Deelname is gratis, maar let op, vol is vol.

Jeugd in Onderzoek – 21 september 2023

Een kleine twee weken later, op 21 september 2023 vindt Jeugd in Onderzoek plaats bij 1931 Congrescentrum ’s Hertogenbosch. Het thema van dit jaar is ‘Opgroeien en ondersteunen in de digitale wereld’. Welke kansen en uitdagingen biedt de digitale wereld voor preventie, ondersteuning en hulpverlening? Onze groepstrainingen worden in principe live aangeboden op een fysieke locatie: op school, in een buurtcentrum, bibliotheek, of wijkcentrum bijvoorbeeld. Maar in de coronaperiode vonden ook hybride groepen plaats, waarbij trainers via beeldbellen een groep begeleidden.

Leestip – Lees over kansen en uitdagingen van het online geven van groepstrainingen deze overzichtsstudie: Possibilities and Challenges of Delivering Health-Related Small Group Interventions Online: Scoping Review (i-jmr.org)

Het doel van Jeugd in Onderzoek is kennisuitwisseling, prikkelen van duurzame kennisontwikkeling en het stimuleren van het gebruik van kennis door professionals, gemeenten, onderwijs en opleidingen. De meerwaarde zit vooral in het verbinden van kennis uit onderzoek, de professionele praktijk en de ervaring van cliënten. Inspiratie komt uit onderlinge interactie en het netwerken tussen betrokkenen in het jeugddomein. Om 15.40 uur (Sessie L3.6) zullen Mariska Klein Velderman en Wendy van Vliet een presentatie verzorgen over ‘Succesvolle implementatie van preventieve steun voor kinderen na scheiding’. Daarin komen de inzichten rond de implementatie van Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s aan bod. Deze zijn ook beschreven in het implementatieplan van de trainingen.

Kom je ook? De prijs voor een ticket voor Jeugd in Onderzoek is € 150,00.

Laatste kans 2023 voor startkwalificatie van Schildpadden en Dino’s of ScheidingsATLAS 

Voor wie ook graag met Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s of ScheidingsATLAS aan de slag wil, graag je aandacht voor de laatste mogelijkheden dit jaar om een startkwalificatie te behalen:

– Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s:         startkwalificatie-2-daagse 2 en 3 november ‘23

– ScheidingsATLAS:                                           startkwalificering 9 november ‘23

Save the dates – 2024

Tot slot vast een lijstje save-the-dates voor kwalificatiemogelijkheden in 2024. Meer informatie en aanmeldlinks volgen later.

7 maart ’24                   startkwalificatie Dappere Dino’s

30 mei ’24                    startkwalificatie Stoere Schildpadden

6 juni ’24                      terugkombijeenkomst Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s

13 juni ’24                    terugkombijeenkomst ScheidingsATLAS

7/8 november ’24         startkwalificatie-2-daagse Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s

15 november ’24          startkwalificatie ScheidingsATLAS

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Locatie

TNO Leiden, Sylviusweg

Postadres 
Postbus 3005
2301 DA Leiden

Stuur ons een bericht
We helpen je graag

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

© 2020 - 2024 Dino’s, Schildpadden en ATLAS | Cookiebeleid