Zomer post

Het einde van de zomer nadert. Scholen zijn in het hele land weer begonnen. Het was een zomer waarin een deel van de coronamaatregelen geleidelijk aan losgelaten kon worden. Zo waren mondkapjes niet meer verplicht in winkels en een heel aantal grenzen gingen open voor vakantie in het buitenland. Hoe zag jouw zomer eruit? Werkte je door of was je lekker even vrij? Bleef je thuis, in Nederland of ging je naar het buiteland? Vierde je een actieve vakantie of zocht je de zon op? 

Team Stoere Schilpadden, Dappere Dino’s en ScheidingsATLAS vierde ook vakantie, maar we zijn inmiddels weer vlot uit de startblokken. In deze nieuwsbrief geven we aandacht aan de Dag van de Scheiding met resultaten van onderzoek naar het Kenniscentrum Kind en Scheiding en een prijs voor ScheidingsATLAS. Ook in deze nieuwsbrief: aandacht voor de nieuwe trainers in Gelderland. We sluiten af met de opleidingsagenda.

Dag van de Scheiding

Wist je dat op 15 september 1796 in Nederland de eerste echtscheiding werd uitgesproken? Sinds 2010 wordt rond deze datum – namelijk op de tweede vrijdag van september – de Dag van de Scheiding georganiseerd. Dit jaar was zodoende vrijdag 10 september de dag van de scheiding.

Aan de Dag van de Scheiding wordt ieder jaar op uiteenlopende manieren aandacht aan besteed. Dit jaar stonden er bijvoorbeeld weer berichten in de kranten en bladen. We zagen ook acties, zoals weggeefacties van boeken over scheiding. En de vFAS organiseerde een symposium op 9 september met het thema ‘Grenzeloos scheiden’.

Wij sloten met ScheidingsATLAS aan bij het Inspiratiecafé Scheiding, georganiseerd door het Kenniscentrum Kind en Scheiding in Haaglanden. Het betrof een live online bijeenkomst, begeleid door journalist Frénk van der Linden. Onderzoeker van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden, Anne Steenbakker, presenteerde tijdens de bijeenkomst de resultaten van het onderzoek naar het Kenniscentrum Kind en Scheiding. Steenbakker beschreef de door ouders en professionals ervaren meerwaarde van de ondersteuning en diensten van het kenniscentrum.

Meer weten over het onderzoek? Klik hier voor de onderzoeksrapportage. 

Tafelgasten André Rouvoet (Scheiden zonder schade), Prisicilla Stikkolorum (gemeente Rijswijk), Maartje Braat (advocaat) en Wendy van Vliet (Kenniscentrum Kind en Scheiding) gingen met Van der Linden in gesprek over de uitkomsten van het onderzoek en de ervaringen in de praktijk. Er werd afgesloten met aandacht voor ScheidingsATLAS.

De bijeenkomst is hier terug te zien.

ScheidingsATLAS in de spotlight

Tijdens het Inspiratiecafé Scheiding van het Kenniscentrum Kind en Scheiding werd ScheidingsATLAS in het spreekwoordelijke zonnetje gezet. ZonMw financierde de ontwikkeling en het onderzoek van ScheidingsATLAS. ZonMw waardeerde dit project zozeer, dat ZonMw-directeur Veronique Timmerhuis de ZonMw Parel uitreikte:

“Ik vind het mooi om te zien dat ouders de training goed waarderen, zich gesteund voelen en handvatten krijgen om met de moeilijke situatie om te kunnen gaan. Bovendien is er geen vergelijkbare training, die ouders tijdens hun scheiding preventief steun en informatie biedt. Dat de training daarnaast is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke kennis en is opgezet samen met professionals én ervaringsdeskundigen, geeft ons alle reden om dit project een ZonMw Parel te geven.” – Véronique Timmerhuis, directeur ZonMw [Bron: ZonMw.nl]

De ZonMw Parel is een ereprijs voor bijzonder goede projecten met grote maatschappelijke impact. We voelen ons enorm vereerd dat we deze prijs in ontvangst mochten nemen.

Op de foto (v.l.n.r.): Fieke Pannebakker (TNO, onderzoeker en opleider ScheidingsATLAS), Mariska Klein Velderman (TNO, projectleider, onderzoeker en opleider ScheidingsATLAS), Wendy van Vliet (accountmanager Kenniscenturm Kind en Scheiding, opleider ScheidingsATLAS).

In het kader van de ZonMw Parel is een informatieve video gemaakt over ScheidingsATLAS. We zetten alle informatie op een rij in deze video van iets meer dan 5 minuten. Inclusief thema’s, onderzoek, en ervaringen van een vader die deelnam:

Er verscheen verder een artikel over ScheidingsATLAS door AD.nl. Lees het hier.

Wil je ook aan de slag met de ScheidingsATLAS groepstraining? Dat kan! Er zijn nog een aantal plekken op de (SKJ-geaccrediteerde) startkwalificatiebijeenkomsten in oktober en december. Zie de opleidingsagenda onderaan de nieuwsbrief.

Nieuwe trainers in Gelderland

Na de zomervakantie zijn ook de opleidingen weer opgestart. Dit keer beten 8 trainers in Gelderland het spits af. Op 13 en 14 september waren Sam en Rex te gast in Winterswijk. Er is door de trainers vol enthousiasme met ze geoefend.

Deze training vond plaats in het kader van het ZonMw project ‘Samenwerken rondom preventieve ondersteuning van jonge kinderen: implementatie van onderbouwd aanbod‘ (zie website ZonMw). In het project evalueren we, samen met regionale samenwerkingsverbanden in het land, de belemmerende en bevorderende factoren voor implementatie van evidence-based aanbod. Op basis van alle ervaringen wordt een implementatieplan ontwikkeld. Daarbij trainen we in betrokken regio’s nieuwe trainers voor de Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s methoden.

Op later moment zullen we ook naar Drenthe, Friesland, Utrecht en Overijssel gaan. Wie interesse heeft vanuit deze provincies kan contact met ons opnemen. 

Voor de agenda

Dan willen we u afsluitend nog een aantal data voor de agenda meegeven. Er zijn weer verschillende gelegenheden voor trainingen.

Alle trainingen zijn geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Tijdens de trainingen worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen. Let op: mede daardoor is het aantal beschikbare plaatsen beperkt, vol is vol.

Wellicht tot ziens op een van onze trainingen!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Locatie

TNO Leiden, Sylviusweg

Postadres 
Postbus 3005
2301 DA Leiden

Stuur ons een bericht
We helpen je graag

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

© 2020 - 2024 Dino’s, Schildpadden en ATLAS | Cookiebeleid