Reviews

In de VS is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van CODIP. De uitkomsten (gebaseerd op zelf-, ouder- en leerkrachtrapportage) laten een duidelijke verbetering zien in het functioneren van kinderen thuis en op school. Ook in Nederland vond een aantal evaluaties naar Dappere Dino’s plaats. De uitkomsten wezen uit dat:

  • Kinderen Dappere Dino’s leuk vinden;
  • Ouders enthousiast zijn over Dappere Dino’s;
  • Trainers graag werken met het programma.

Kinderen hadden naar eigen zeggen nieuwe vrienden gemaakt, geleerd problemen op te lossen en te praten over gevoelens. Moeders zagen een positieve reactie bij hun kind en vonden dat hun kind positief veranderd was na Dappere Dino’s. Bovendien waren verschillen te zien na deelname aan Dappere Dino’s: het welzijn en positief functioneren van de kinderen waren toegenomen (rapportage trainers, moeders) en problematiek van de kinderen (emotionele problemen, gedragsproblemen, totale problemen) was afgenomen (rapportage trainers, leerkrachten, moeders).

Kinderen & Ouders aan het woord

Ouders over veranderingen die ze bij hun kind merkten:

“Mijn dochter praat meer, is weer spontaan zoals ze bijna altijd is geweest en toont steeds meer haar gevoel.”

“Mijn zoon kan de scheiding nu een plaatsje geven en weet dat zowel z’n vader als z’n moeder er altijd voor hem zullen zijn.”

Reacties van kinderen:

“Ik vond het fijn om te kunnen vertellen over dingen die ik heb meegemaakt.”

“Ik heb nu manieren geleerd om problemen op te lossen.”

“Ik weet nu dat de ruzie tussen je ouders niet jouw schuld is.”

TNO ontving voor het onderzoek naar Dappere Dino’s van ZonMw in 2013 een Parel onderscheiding. Dappere Dino’s is erkend als theoretisch goed onderbouwd door de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Voor meer informatie en toegang tot onderzoeksrapportages, zie www.tno.nl/codip.


 [Inmiddels zijn ook verschillende studies (vergelijkend en quasi-experimenteel) naar Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s in Nederland afgerond.

Schuiven naar boven