Parallel ouderschap

In ScheidingsATLAS besteden we aandacht aan ouderschap na scheiding. Er zijn verschillende manieren om dit ouderschap vorm te geven. In dat kader bespreken we het zogenaamde ‘ouderschapscontinuüm’. De twee uiterste van deze schaal of dit continuüm zijn coöperatief ouderschap en parallel ouderschap. Deze animatie licht beide varianten toe:

Bij coöperatief ouderschap wordt de basis gevormd door ouders die samenwerken. Het contact tussen de ouders verloopt soepel. Als er toch spanning of meningsverschillen zijn tussen de ouders, wordt hier op een ander moment over gesproken, zonder aanwezigheid van de kinderen. Kinderen profiteren van een dergelijke coöperatieve relatie tussen hun ouders.

Maar wegens spanningen en conflicten tussen ouders lukt het niet altijd om het ouderschap op die manier vorm te geven. In ScheidingsATLAS leggen we uit dat meer parallel ouderschap dan een passend alternatief kan zijn. Bij die vorm van ouderschap hoeven spanningen tussen de ouders het contact van de kinderen met beide ouders niet te belemmeren. De ouders zorgen ‘losgekoppeld van elkaar’, ieder op hun eigen manier voor de kinderen. Er zijn basisafspraken waar zakelijk mee omgegaan wordt en ouders zich aan houden. Als er iets geregeld moet worden, gebeurt dit zoveel mogelijk zonder direct contact.

Wil je meer weten over parallel ouderschap of parallel-solo ouderschap?

In het Tijdschrift voor Orthopedagogiek beschreven we de kennis over en randvoorwaarden voor parallel ouderschap. Je leest het nu hier:

Bron: Wezenberg, M., Wildeman, I., Pannebakker, F., & Klein Velderman, M. (2022). Parallel ouderschap na scheiding: Rust en duidelijkheid voor ouders en kinderen. Tijdschrift voor Orthopedagogiek, 2022 (1), 48-56.

Je leest ook over het ouderschapscontinuüm, coöperatief en parallel ouderschap in het boek ScheidingsATLAS.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Locatie

TNO Leiden, Sylviusweg

Postadres 
Postbus 3005
2301 DA Leiden

Stuur ons een bericht
We helpen je graag

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

© 2020 - 2024 Dino’s, Schildpadden en ATLAS | Cookiebeleid