Onderzoek naar de interventies Dappere Dino’s en Stoere Schildpadden

Internationaal is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van CODIP. De uitkomsten (gebaseerd op zelf-, ouder- en leerkrachtrapportage) laten een duidelijke verbetering zien in het functioneren van kinderen thuis en op school. Gevonden effecten in een afname van zowel internaliserende als externaliserende problemen, hielden stand in een follow-up 2 jaar na de interventie.

In Nederland heeft TNO in 2013 een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de invoering van CODIP (gesubsidieerd door ZonMw). Nederland kende namelijk nog geen evidence-based interventie voor kinderen van gescheiden ouders jonger dan 6 jaar. TNO heeft de module voor 4-6 jarigen, genaamd Stoere Schildpadden, aangepast aan de Nederlandse situatie. Vervolgens vond onderzoek plaats bij vier pilotgroepen Stoere Schildpadden. De trainingen werden verzorgd door de afdeling Schoolmaatschappelijk Werk van Stichting Jeugdformaat. De uitkomsten wezen uit dat:

  • Ouders enthousiast zijn over Stoere Schildpadden.
  • Het programma gewaardeerd wordt door de uitvoerend trainer.

Ouders zagen een positieve reactie bij hun kind en vonden dat hun kind positief veranderd was na Stoere Schildpadden. De trainer werkte graag met het programma en was enthousiast over de materialen. Bovendien waren verschillen te zien na deelname op positief functioneren van de kinderen (toegenomen; rapportage trainer, moeders) en op gedragsproblemen van de kinderen (afgenomen; rapportage trainer, leerkrachten).

Ouders aan het woord

Ouders over veranderingen die ze bij hun kind merkten:

“Het is rustiger in zijn hoofd geworden. Hij is kalmer geworden en begrijpt dingen beter wat de scheiding betreft.”

 “Ze neemt eerder het initiatief tot het uitspreken van gevoelens of problemen; praat meer over wat ze doet als ze bij haar vader is geweest, lijkt hier meer open in te zijn geworden.”

 “De speelse manier om e.e.a. onder de aandacht te brengen en nog duidelijker te maken dat het niet aan haar ligt, maar ook dat ze sommige dingen niet kan oplossen.”

 

Meer informatie

Stoere Schildpadden is erkend als goed onderbouwd in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Voor meer informatie en toegang tot onderzoeksrapportages, zie www.tno.nl/codip.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Locatie

TNO Leiden, Sylviusweg

Postadres 
Postbus 3005
2301 DA Leiden

Stuur ons een bericht
We helpen je graag

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

© 2020 - 2024 Dino’s, Schildpadden en ATLAS | Cookiebeleid