Nieuwjaar post

Welkom bij de eerste Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en ScheidingsATLAS nieuwsbrief van 2022. Na een verlengde school-kerstvakantie zit de eerste schoolweek voor de lagere en middelbare scholen er weer op. En vanavond zal het nieuwe kabinet met ons delen welke verruimingen er in aankomende periode mogelijk worden geacht. Hoe zijn jullie het nieuwe jaar begonnen? We hopen met goede zin en in goede gezondheid. In dit bericht nemen we je mee langs een aantal nieuwtjes.

Trainingen in Nederland

Natuurlijk zijn er ook de reguliere opleidingen. Dus wil je ook aan de slag met Dappere Dino’s? Of uitbreiden naar de Stoere Schildpadden? Er staat een Dappere Dino’s opleiding gepland op vrijdag 11 maart, www.tno.nl/dapperedino en een Stoere Schildpadden opleiding op 3 februari, www.tno.nl/stoereschildpadden, zie ook ‘Voor de agenda’. 

ScheidingsATLAS in De Pedagoog

Naar aanleiding van de parel onderscheiding voor ScheidingsATLAS, nodigde de redactie van De Pedagoog ons uit om meer te vertellen over de training. De Pedagoog is een uitgave van de NVO (Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen) en informeert over wetenschappelijke en beroepsontwikkelingen binnen de pedagogiek. Het blad verschijnt 4x per jaar in een oplage van 9.000 exemplaren. Deze wordt verzonden aan leden van de NVO en andere geïnteresseerden (Bron: www.nvo.nl). In uitgave 4 van het tijdschrift verscheen december 2021 het artikel “ScheidingsATLAS wijst scheidende ouders de weg”. Je leest het artikel hier.

Voorlezen in Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s

In de Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s trainingen maken we op verschillende momenten tijdens de trainingen gebruik van kinderboeken. De verhalen helpen om over scheiding gerelateerde thema’s en gevoelens in gesprek te gaan met de kinderen. Herkennen ze dingen uit de boekjes? Hoe gaat of ging dat bij hen thuis? Hoe zou de personage uit het boek zich voelen? En wat zou hij of zij kunnen doen als sprake is van een uitdagende situatie? 

Bij de Stoere Schildpadden lezen we uit De prinses die droomde van aardbeien. Het is een prachtig, kleurrijk geïllustreerd prentenboek, door Tineke Toet en Caroline van Pelt, geschreven in de stijl van een modern sprookje: “Er was eens …” Het verhaal vertelt over een prins en prinses, de ouders van een prinsje en prinsesje, die samen leren om koning en koningin te worden. Maar de prinses is helemaal niet gelukkig in het kasteel. Ze wil liever ‘aardbeiendingen’ doen. Ze gaan uit elkaar.

Het eerste deel van het verhaal gaat in op de gevoelens van beide ouders en de reden voor hen om te gaan scheiden. Kinderen in de Stoere Schildpadden groep worden gevraagd om te luisteren naar de verschillende gevoelens die de prins en prinses in het boekje ervaren. En er wordt met elkaar nagedacht over redenen van ouders om uit elkaar te gaan.

Uiteindelijk verhuist de prinses naar een huisje buiten het kasteel. Het prinsje en prinsesje (hun kinderen) zijn het ene moment in het kasteel en dan in het huisje. Vader wordt uiteindelijk koning. Moeder wordt gelukkig met haar aardbeiendingen en de boswachter.

Bij de Dappere Dino’s lezen we Julia heeft twee huizen. Dit gaat over Julia van zes jaar. Ze heeft twee benen, twee armen, twee ogen, twee voeten, twee handen, twee staartjes. Én, ze heeft twee huizen: eentje met papa en eentje met mama, want die zijn gescheiden. Het boek bestaat uit zes verhalen met gebeurtenissen rondom scheiding. Een voorbeeld verhaal: Julia viert haar verjaardag thuis bij mama. Ook papa is van de partij. Als ze de kaarsjes van haar taart uitblaast, doet ze een wens (die ze niet verklapt, want het is haar wens). Vervolgens gaan ze naar het zwembad en Julia mag kiezen bij wie ze in de auto gaat, mama of papa. Ze vindt het vervelend om te moeten kiezen en krijgt er een naar gevoel van. En dat terwijl ze gewenst had dat ze dat gevoel niet meer zou krijgen… In de tekst staat steeds een aantal eenvoudige reflectievragen (gearceerd). Ieder hoofdstuk begint met tekeningen die het verhaal illustreren. De tekeningen en de vragen bieden aanknopingspunten voor uitwisseling met de kinderen.

Leestip

Ben je ouder, professional, Dappere Dino’s /Stoere Schildpadden trainer, of op een andere manier betrokkene bij jonge kinderen met gescheiden ouders, dan kun je zelf ook bovenstaande leesboeken gebruiken om met kinderen te praten over hun gevoelens en ervaringen bij de scheiding. Ze zijn verkrijgbaar in de boekhandel en staan in veel bibliotheken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere boeken die hiervoor uitermate geschikt zijn. Zo is sinds 2020 ook het prachtige verhalenboekje Elke dag vla met vlokken beschikbaarOnze leestip voor jou!

‘Elke dag vla met vlokken’ is een fris vormgegeven verhalenboek dat gaat over Joost en Fleur. Het boek begint met de scheidingsboodschap of het ‘paraplugesprek’ waarin de ouders van Joost en Fleur vertellen dat ze uit elkaar gaan. Dit levert allerlei herkenbare lastige situaties op die in de 14 hoofdstukken daarna aan bod komen. Waarom zijn Fleurs schoenen bijvoorbeeld nooit in het juiste huis? Houdt papa nog wel van haar als het nieuwe broertje er is? Bij wie hoort Fleur als ze op school is? Fleur bedenkt samen met haar ouders oplossingen voor deze problemen. Aan het eind van ieder hoofdstuk wordt een aantal vragen voor de kinderen gegeven en een informatieve voetnoot voor volwassenen, als aanknopingspunten voor een gesprek met kinderen over de verhalen.

Een voorbeeld verhaal: Fleur is bij mama thuis bezig met de voorbereidingen voor kerst. Ze is dol op het versieren van de kerstboom, de gezelligheid en kersttradities. Fleur vraagt aan moeder hoe kerst er nu verder uitziet, nu papa en mama niet meer samen zijn.

“Nou gewoon”, zegt mama. “De avond voor Kerst en eerste kerstdag zijn jullie bij mij en dan gaan we gourmetten en tweede kerstdag zijn jullie bij papa.”

Fleur vindt dit helemaal niet gewoon. Ze wil samen kerst vieren. Van mama mag ze nog een kerstwens doen:

Na een uur is de kerstwens klaar. Fleur heeft een mooi versierde kersttafel getekend met aan de tafel Joost, Fleur, mama en … papa. Met z’n allen gourmetten, net als vorig jaar toen papa en mama nog samen waren. Verder hoeft Fleur niets, geen Lego of Barbie, alleen maar samen met Kerst.

Nieuwsgierig geworden? Het boek is te bestellen bij de auteur of in de boekhandel. 
En om voor te lezen aan kinderen in samengestelde gezinnen, is er nu ook van Roelfsema’s hand het verhaal over Maartje in Hutspot en couscous.

Kort nieuws

We hebben een aantal korte nieuwsberichten voor jullie:

  • TNO publiceerde in het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken cijfers over werkverzuim na scheiding. Gescheiden werknemers hadden een 45% hoger verzuimpercentage dan niet gescheiden werknemers. 
  • Het Centraal Bureau voor de Statistiek beschreef dat gescheiden werknemers vaker buiten kantooruren of in een flexibele arbeidsrelatie werken dan niet gescheiden werkenden. Gescheiden werknemers bleken bovendien vaker aan te geven psychisch vermoeid te zijn door het werk.
  • Dappere Dino’s is erkend als ‘effectief volgens goed aanwijzingen’. Deze erkenning is mede gebaseerd op de qausi-experimentele studie die TNO uitvoerde. Deze week publiceerde Journal of Child and Family Studies (Springer Nature Group) het artikel met de resultaten van dit onderzoek: https://doi.org/10.1007/s10826-021-02220-x.

Voor de agenda

Dan willen we u afsluitend nog een aantal data voor de agenda meegeven. Er zijn weer verschillende gelegenheden voor trainingen.

  • De eerstvolgende gelegenheden waarop u kunt deelnemen aan de ScheidingsATLAS startkwalificering zijn op donderdag 7 april en donderdag 6 oktober 2022 (Aanmelden, klik hier: www.tno.nl/scheidingsatlas-april).
  • De eerste landelijke terugkombijeenkomst van ScheidingsATLAS is gepland op 30 juni 2022.

Dus SAVE THE DATE, meer informatie volgt.

  • In maart is het ook weer mogelijk om gekwalificeerd te worden tot Dappere Dino’s trainer. Inschrijven via www.tno.nl/dapperedino.
  • De eerstvolgende mogelijkheid om ook Stoere Schildpadden trainer te worden is in februari: www.tno.nl/stoereschildpadden.
  • De landelijke terugkombijeenkomst voor Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s zal plaatsvinden op 14 of 16 juni op een locatie centraal in het land. 
    Dus SAVE THE DATE, meer informatie volgt.

Alle trainingen zijn geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Tijdens de trainingen worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen. Let op: mede daardoor is het aantal beschikbare plaatsen beperkt, vol is vol. Als de maatregelen trainen op locatie niet toelaten, wordt digitaal getraind.

Wellicht tot ziens op een van onze trainingen!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Locatie

TNO Leiden, Sylviusweg

Postadres 
Postbus 3005
2301 DA Leiden

Stuur ons een bericht
We helpen je graag

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

© 2020 - 2024 Dino’s, Schildpadden en ATLAS | Cookiebeleid