Lente nieuwsbrief

Het is lente, de coronabesmettingen dalen, we gaan naar de volgende fase van het openingsplan. Een goed moment voor de volgende nieuwsbrief van Team Schildpadden Dino’s en ScheidingsATLAS. 

Lente 2021

Deze winter stond in het teken van online werken op afstand. We hebben hele creatieve oplossingen gezien bij trainers in het land. Er werden filmpjes gedeeld, online individuele gesprekken en groepssessies verzorgd voor zowel Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s, als ScheidingsATLAS. Wij gaven ook een aantal online trainingen aan professionals. Wist u dat Rex en Sam het heel goed doen voor de camera? Ze hebben verhalen verteld, met kinderen gepraat, tekeningen laten zien en meer. Ouders vonden het ook online fijn om in de ScheidingsATLAS groepen ervaringen uit te wisselen en informatie en tips te krijgen over ouderschap na scheiding.

Toch heerst bij ons ook het verlangen om weer ‘echt’ samen te komen. Gelukkig is het inmiddels lente, lijken we de derde golf achter ons te laten en komt er naar de zomer toe weer meer ruimte voor inloopspreekuren, groepen en trainingen op locatie

Zeven Rotterdamse Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s trainers van Avant Sanare uit Rotterdam beten het spits af. Zij waren op locatie – te gast bij TNO in Leiden – om hun startkwalificaties voor het geven van beide evidence-based groepstrainingen om te zetten in licenties. We wensen ze veel mooie groepen toe in de regio Rotterdam!

Preventieve ondersteuning in het hele land

We hopen aankomende maanden nog een heel aantal trainingen te geven, als het kan op locaties verspreid in het land. Vanuit het Kenniscentrum Kind en Scheiding en TNO hebben we namelijk de handen ineen geslagen om kennis en ervaringen rondom evidence-based preventieve ondersteuningsmogelijkheden voor jonge kinderen landelijk verder te verspreiden. Dit doen we in het kader van het ZonMw project ‘Samenwerken rondom preventieve ondersteuning van jonge kinderen: implementatie van onderbouwd aanbod’ (zie website ZonMw). In het project evalueren we, samen met regionale samenwerkingsverbanden in het land, de belemmerende en bevorderende factoren voor implementatie van evidence-based aanbod. Op basis van alle ervaringen wordt een implementatieplan ontwikkeld. Daarbij trainen we in betrokken regio’s nieuwe trainers voor de Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s methoden. 

In maart en mei begonnen we (online) met 11 trainers uit de provincie Zeeland. In juli volgen Brabant en Limburg en in september Gelderland. Op later moment zullen we ook naar Drenthe, Friesland, Utrecht en Overijssel gaan. Wie interesse heeft vanuit deze provincies kan contact met ons opnemen. 

Jongeren

Alhoewel aan ScheidingsATLAS ouders meedoen van kinderen in alle leeftijdsgroepen, is het genoemde landelijke initiatief gericht op preventieve ondersteuning van jonge kinderen. Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s zijn speltrainingen voor kleuters en kinderen in groep 3 en 4 van de basisschool met gescheiden ouders. We krijgen weleens de vraag wat er beschikbaar is voor oudere kinderen. Een hele terechte en relevante vraag, want kinderen van alle leeftijden ervaren het verlies van een scheiding, maken zich zorgen, zijn verdrietig en hebben vragen over wat dat voor hen betekent. 

Ook voor de ‘oudere kinderen’ (pakweg 9+ jaar) zijn er groepstrainingen waar ze ervaringen kunnen uitwisselen en ondersteuning kunnen krijgen. De meest bekende, onderbouwde en breed verspreide trainingen hiervoor zijn KIES en !JES. Maar misschien worden bij u in de buurt bijvoorbeeld wel het Kameleonprogramma van Jonge Helden, KOESA of Zandkastelen aangeboden. Via Villa Pinedo is er verder het online buddy-programma.

Eerder vroegen we vanuit TNO, in het kader van een ZonMw project, naar de behoeftes van tieners met gescheiden ouders. De jongeren bleken vragen te hebben rondom de onderwerpen ouderschapsplan, omgang met stiefouders, samengestelde gezinnen en loyaliteit, en gevoelens van eenzaamheid, boosheid en verdriet (zie TNO.nl). Er was bij de jongeren behoefte aan praktische informatie over deze thema’s. Daarbij uitten ze nadrukkelijk de wens voor een praktisch boek dat ze eenvoudig in hun tas kunnen stoppen, op een rustige plek kunnen lezen, kunnen doorgeven of samen met iemand kunnen bekijken. 

Het goede nieuws is dat er sindsdien een drietal praktische boeken voor jongeren met gescheiden ouders beschikbaar is gekomen, met de laatste uitgave deze week! Lees hieronder meer over die boeken om jongeren te kunnen steunen met informatie en ervaringen van anderen in een waardevol boek (Leestips).

Leestips

Speciaal voor kinderen en jongeren (vanaf ongeveer 9 a 10 jaar) met gescheiden ouders, zijn in de afgelopen twee jaar onderstaande drie praktische boeken beschikbaar gekomen. We zetten ze op een rij:

Als je ouders uit elkaar gaan: Werkboek voor jongeren met ouders in scheiding – Klein Velderman (M) & Pannebakker (F)
Uitgeverij Nieuwezijds – ISBN 9789057125270
191 pag. 2019 – € 21,95 

Dit praktisch werkboek verscheen september 2019. Het boek is samen met jongeren samengesteld om andere jongeren te helpen om te gaan met de scheiding. 
Aan de hand van denkvragen, oefeningen en het bijhouden van een dagboek voor gevoelens krijgen zij inzicht in hun situatie en gevoelens. 
Het werkboek geeft informatie / kennis over wat er gebeurt bij een scheiding en welke rechten kinderen in die situatie hebben. Daarbij staat het boordevol handige tips en uitspraken van andere kinderen en jongeren die een scheiding hebben meegemaakt.

Scheid!: Alles wat je moet weten als je ouders gaan scheiden  – Jonger (J), Lagermann (C) & Vijfvinkel (L)
Volt – ISBN 9789021422596
132 pag. 2020 – € 19,99

Scheid! Is een praktisch handboek over scheiden dat sinds september 2020 beschikbaar is. Het is een kleurrijk vormgegeven, geïllustreerd handboek dat kinderen en jongeren een idee geeft wat ze te wachten staat vanaf het moment van de scheidingsboodschap en daarna. 
De ervaringen van 25 jongeren staan centraal. Zij vertellen hoe het bij hen ging en geven tips om de lezers te helpen.

Je hoeft het niet alleen te doen: Het boek dat er voor jou is als je ouders uit elkaar zijn  – Villa Pinedo  Uitgeverij Lev. – ISBN 9789400513907
192 pag. 2021 – € 20,99

Vers van de pers; verscheen deze week dit boek van Villa Pinedo. ‘Een buddy in boekvorm gebaseerd op de Villa-Pinedo-methode’, aldus de schrijvers.
In dit praktische, kleurrijke boek lezen kinderen verhalen en ervaringen van andere kinderen met gescheiden ouders. Daardoor ervaren ze dat zij niet de enige zijn en er daarom ook niet alleen in staan. ‘Je hoeft ’t niet alleen te doen’

Voor de agenda

Dan willen we u afsluitend nog een aantal data voor de agenda meegeven. Er zijn weer verschillende gelegenheden voor trainingen.

Alle trainingen zijn geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Tijdens de trainingen worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen. Let op: mede daardoor is het aantal beschikbare plaatsen beperkt, vol is vol. 

Wellicht tot ziens op een van onze trainingen!

1 reactie

  1. […] de lente-nieuwsbrief vertelden we over ons ZonMw-project gericht op preventieve ondersteuning in het hele land. […]

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Locatie

TNO Leiden, Sylviusweg

Postadres 
Postbus 3005
2301 DA Leiden

Stuur ons een bericht
We helpen je graag

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

© 2020 - 2024 Dino’s, Schildpadden en ATLAS | Cookiebeleid