Herfstgroet

Het is 17 oktober 2022, de herfst klopt aan de deur. Buiten vallen de bladeren van de bomen, rapen kinderen kastanjes met regenlaarsjes aan. En steeds vaker wordt de vraag gesteld: “Heb jij de verwarming al aan gezet?” Een goed moment om je vanaf een droge werkplek bij te praten over Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en ScheidingsATLAS. 

12,5 jaar Dappere Dino’s opleiding

Er is deze nieuwsbrief veel opleidingsnieuws! Ten eerste een feestelijke mededeling. In april was het namelijk 12,5 jaar geleden dat de allereerste Dappere Dino’s opleidingsdag voor professionals plaatsvond. Onder leiding van het Dappere Dino’s team (TNO e.a.) en Dr. JoAnne Pedro-Carroll, Author, Putting Children First uit Amerika, werden in Leiden de eerste professionals getraind om met de groepen aan de slag te gaan. Velen stapten daarna in hun voetsporen en boden vervolgens jonge kinderen evidence-based preventieve steun na de scheiding van hun ouders. 

Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s trainers in heel Nederland

Aan het begin van het jaar vertelden we jullie over onze tour door Nederland in het kader van het ZonMw project Samenwerken rondom preventieve ondersteuning van jonge kinderen met gescheiden ouders: implementatie van onderbouwd aanbod. We trainden gemotiveerde en enthousiaste professionals in Zeeland, Brabant, Limburg, Gelderland, Drenthe, Utrecht, Friesland en Overijssel. We ontdekten dat Rex en Sam zich heel goed aan kunnen passen aan lokale omstandigheden. Wist je dat Rex zelfs Fries praat? Beluister het hier: facebook.com/StoereSchildpaddenDappereDinos/video Deze tour is ondertussen afgerond. En dat betekent dat er nu in alle Nederlandse provincies Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s trainers opgeleid zijn. Wil je weten waar de trainers gevestigd zijn? Zoek het op via de website op: Waar-vind-ik-dappere-dinos?

Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s terugkombijeenkomst

In juni was er een terugkombijeenkomst voor Dappere Dino’s en Stoere Schildpadden trainers in Utrecht. Er was een interessante verdiepende lezing door Jurjen Tak, trainers wisselden ervaringen uit en deden intervisie op basis van videobeelden. We feliciteren 19 Dappere Dino’s en 9 Stoere Schildpadden trainers met hun behaalde licenties. 

Natuurlijk waren en zijn er ook de reguliere startkwalificeringen (Stoere Schildpadden online in februari en Dappere Dino’s in Leiden in maart). 

Wil je ook aan de slag met Dappere Dino’s? Of uitbreiden naar de Stoere Schildpadden? Er staat een Dappere Dino’s opleiding gepland op donderdag 24 november in Rijswijk (Zh), www.tno.nl/dapperedino en een Stoere Schildpadden opleiding op dinsdag 7 februari (ook in Rijswijk), www.tno.nl/stoereschildpadden, zie ook ‘Voor de agenda’. 

ScheidingsATLAS trainingen

Ook voor ScheidingsATLAS konden we in het kader van een subsidieproject (VIMP ScheidingsATLAS – ZonMw) een groep professionals uitnodigen om zich te kwalificeren tot ScheidingsATLAS trainer. In juni togen 29 professionals naar Leiden om deel te nemen aan een startkwalificering.   Verder waren we te gast voor een in company training bij de Gemeente Utrecht en namen  professionals deel aan de reguliere ScheidingsATLAS trainingen: de laatste begin deze maand in Rijswijk. Allemaal van harte gefeliciteerd en mooie groepen gewenst.

Wil jij ook in een trainersduo  ouders preventief ondersteunen met de groepstraining ScheidingsATLAS? Binnenkort komen de nieuwe opleidingsdagen online!

Leernetwerk Kind en Complexe Ouderrelaties

Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en ScheidingsATLAS opleiders Wendy van Vliet en Mariska Klein Velderman zijn per 1 september aan de slag gegaan als trekker van een nieuw opgericht leernetwerk in de regio’s Haaglanden, Midden-Holland en Holland Rijnland, getiteld ‘Kind en Complexe Ouderrelaties’. Het betreft een vervolg op het Scheiden Zonder Schade-regiolab Den Haag en bestaat uit een netwerk met vertegenwoordiging vanuit beleid, hoger onderwijs, praktijk, onderzoek en ervaringsdeskundigen met de ambitie om samen te leren en innoveren rondom scheiding. Lees het e-magazine over het leernetwerk of lees over de ambities in de factsheet. Meer informatie: Leernetwerk Kind & complexe ouderrelaties – Werkplaats SAMEN

Voor de agenda

  • 7 november 2022: ScheidingsATLAS (14.15-14.35 u) op de Voor de Jeugddag (online, gratis deelname: Voor de Jeugd Dag 2022)
  • 24 november 2022: Dappere Dino’s startkwalificering te Rijswijk (www.tno.nl/dapperedino)
  • 7 februari 2023: Stoere Schildpadden startkwalificering te Rijswijk (www.tno.nl/stoereschildpadden)
  • 5 juni 2023: Terugkombijeenkomst ScheidingsATLAS (save-the-date: agenda-link volgt)  

Kort ander nieuws

  • TNO Child Health is verhuisd: van de Schipholweg naar de Sylviusweg in Leiden.
  • Resultaten van onderzoek naar Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en ScheidingsATLAS werden op poster door TNO-onderzoekers Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker gepresenteerd tijdens het internationale congres van de International Society fort he Study of Behavioural Development – ISSBD in Rhodos in juni
  • De Dag van de Scheiding (9 september) stond dit jaar in het teken van samengestelde gezinnen. Veel gescheiden ouders vormen op later moment een stiefgezin. Dit roept unieke vragen op en brengt specifieke uitdagingen met zich mee. Passende informatie en ondersteuning is in Nederland nog maar heel beperkt beschikbaar. Daarom zal een consortium van organisaties die ook betrokken zijn bij ScheidingsATLAS zich aankomende jaren inzetten voor passende ondersteuning van (stief)ouderschap in samengestelde gezinnen. Lees er hier meer over: Consortium zet zich in voor ondersteuning van samengestelde gezinnen (tno.nl)

Tot de volgende keer!

1 reactie

  1. […] de trainers in het land werd opgeleid als onderdeel van onze ‘tour door Nederland’ waar we in een eerdere nieuwsbrief over vertelden. We gaven opleidingen in het kader van een ZonMw-subsidietraject Samenwerken rondom […]

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Locatie

TNO Leiden, Sylviusweg

Postadres 
Postbus 3005
2301 DA Leiden

Stuur ons een bericht
We helpen je graag

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

© 2020 - 2024 Dino’s, Schildpadden en ATLAS | Cookiebeleid