Herfst

Pak je agenda erbij!

Precies 3 maanden geleden ging de vorige uitgebreide nieuwsbrief eruit. Dat betekent dat we nu de zomer (en zelfs de nazomer!) achter ons gelaten hebben en de herfst zijn intrede heeft gedaan. Zijn jullie klaar voor de natte en donkere maanden? Voor ons is deze tijd van het jaar een goed moment om enerzijds terug te kijken op de afgelopen maanden en anderzijds een planning te maken voor aankomend jaar. Dus pak je agenda erbij en wie weet zien we jou en/of je collega op een van onze bijeenkomsten!

Jeugd in Onderzoek

In de vorige nieuwsbrief kondigden we het al aan: op 21 september 2023 vond Jeugd in Onderzoek plaats bij 1931 Congrescentrum ’s Hertogenbosch. Het thema van dit jaar is ‘Opgroeien en ondersteunen in de digitale wereld’. Welke kansen en uitdagingen biedt de digitale wereld voor preventie, ondersteuning en hulpverlening? 

Het was erg leuk om tijdens de inspirerende lezing en masterclass door Jurriaan van Rijswijk stil te staan bij (en zelf even aan de slag te gaan met) de mogelijkheden van spelen in leren en onderzoek. Wij van team Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s geloven ook zo in spelen! 
Spel is een belangrijk fundament in onze erkende groepstrainingen. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om de jonge deelnemers niet te vertellen dat ze meer oplossingen kunnen bedenken voor een probleem, maar ze aan de slag te zetten met boter-kaas-en-eieren / kruisje-nulletje. Om de beurt een X of een O voor iedere oplossing. Dat vraagt al 5 antwoorden minimaal om 3 op een rij te kunnen krijgen!

Tijdens het congres lieten we deelnemers in een lezing zelf ontdekken op welke manier Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s kinderen spelenderwijs in hun kracht zetten na de scheiding van hun ouders. En we stonden stil bij relevante implementatiefactoren voor succesvolle toepassing van de trainingen. Download en bekijk de powerpoint-presentatie via: https://publications.tno.nl/publication/34641474/tkrkBi/kleinvelderman-2023-succesvolle.pdf

10 tips voor succesvol gebruik van Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s

  1. Zorg voor financiële ruimte om groepen te geven;
  2. Zorg voor commitment binnen de uitvoerende organisatie (uitvoerende collega’s en management);
  3. Zorg voor inbedding in ander aanbod (bv. voor oudere kinderen zoals !JES / KIES / buddy of ouders zoals ScheidingsATLAS);
  4. Wees vindbaar en zichtbaar – “Niet alleen ouders en kinderen, ook collega’s / potentiële verwijzers zijn je doelgroep voor communicatie.”;
  5. Een ambassadeur / coördinator is helpend voor bijvoorbeeld ondersteuning van informatieverstrekking, planning en inclusie; 
  6. Deel de informatieve video over de trainingen met je netwerk: https://youtu.be/lzWw4oVqd8M;
  7. Normaliseer laagdrempelige ondersteuning – “Mooiste cadeau dat je een kind van gescheiden ouders kunt geven!”;
  8. Maak de trainingen onderdeel van uniform hulpaanbod vanuit de rechtbank (indien van toepassing);
  9. Breng vragen in bij een van de coachingsmomenten (via beeldbellen; voor trainers);
  10. Neem kennis van alle tips in het implementatieplan (en voor trainers: op het leden dashboard).

Leden Dashboard

Hierboven noemden we het al even, het leden dashboard op de website. We lanceerden het afgelopen zomer. Iedere professional met een geldige startkwalificering of licentie voor Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en/of ScheidingsATLAS heeft/krijgt hier toegang toe. Het dashboard is te bereiken via de knop ‘Inloggen leden dashboard’  rechts bovenin de webpagina:

Is het iedereen gelukt om hier toegang toe te krijgen? Binnen het dashboard vind je als trainer de bestanden die je nodig hebt om de training(en) uit te voeren, documenten en relevante links die specifiek betrekking hebben op de trainingen en overige informatieve documenten en links. Zo heb je als gecertificeerde trainer altijd toegang tot de laatste versies van de trainingsmaterialen. 

Taal rondom scheiding

Communicatie speelt in de trainingen een grote rol. In Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s leren we jonge kinderen om hun gevoelens onder woorden te brengen. We bespreken dat we gevoelens kunnen herkennen door wat we bij iemand zien of horen, maar dat we ook kunnen vragen hoe iemand zich voelt (oog, oor, mond).

In ScheidingsATLAS oefenen we met positieve (geweldloze) communicatie en de ik-boodschap. Maar ook de manier van praten over scheiding(sproblematiek) is belangrijk. Maakt het uit of we het hebben over een vechtscheiding, conflictscheiding of complexe scheiding? Verstaat iedereen daar hetzelfde onder? En hoe kunnen beelden ondersteunend zijn? Het leernetwerk Kind en Complexe Ouderrelaties onderzoekt dergelijke vragen. Bovendien lanceerde het Kenniscentrum Kind en Scheiding een kaartenset ‘Praat erover!’ (beeldenbieb) met 60 verschillende beelden die te maken hebben met scheiden. In deze beeldenbieb zien we bijvoorbeeld de verschillende onderdelen van de ScheidingsATLAS verliescirkel terug (Ontmoeten, Erkennen, Herkennen, Verkennen, Verbinden). Zo zijn de beelden ook goed te integreren in het werk met onze trainingen. De kaarten zijn te bestellen op de website van het kenniscentrum en een online versie van de kaartenset is gratis te downloaden: Praat erover – beeldenbieb (kenniscentrumkindenscheiding.nl)

In company training

Als je ook aan de slag wilt met onze erkende trainingen, dan is het mogelijk om deel te nemen aan de geaccrediteerde kwalificatietrajecten. We organiseren deze een aantal keer per jaar in Leiden (of Rijswijk), zie onderstaand. Het kan natuurlijk dat jullie een heel team willen laten scholen en dat het voor jullie praktischer is als we daarvoor naar jullie toe komen. Dat is mogelijk! Organisaties uit Leeuwarden, Utrecht, Heerlen en recent (voor de tweede keer) Rotterdam gingen je voor. Mail ons voor de mogelijkheden.

Opleidingsagenda

Dan rest ons jullie mee te nemen in de opleidingsagenda. In 2024 zijn we genoodzaakt de kosten voor de trainingen iets te verhogen. Wil je nog tegen 2023-tarieven deelnemen, grijp nu je kans!

Laatste kans 2023 voor startkwalificatie van Schildpadden en Dino’s of ScheidingsATLAS

Kwalificaties 2024

De kwalificatie-agenda voor 2024 ziet er als volgt uit (aanmelden wordt zeer binnenkort opengesteld via genoemde links):

Let op, alle bijeenkomsten hebben een vastgesteld minimum en maximum aantal deelnemers. Bij annulering van deelname minder dan een maand voor de geplande datum wordt 50% van de genoemde prijs in rekening gebracht. Bij annulering minder dan een week voor de geplande datum wordt 100% in rekening gebracht.

Zien we jou en/of je collega’s bij een van de bijeenkomsten?! Graag tot dan!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Locatie

TNO Leiden, Sylviusweg

Postadres 
Postbus 3005
2301 DA Leiden

Stuur ons een bericht
We helpen je graag

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

© 2020 - 2024 Dino’s, Schildpadden en ATLAS | Cookiebeleid