Herfst in het land

Het is 7 oktober 2020, de zomer ligt achter ons. De bladeren vallen van de bomen en het regent buiten. Een mooi moment om binnenshuis even stil te staan bij nieuws over Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en ScheidingsATLAS. 

Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s in beeld

In een nieuwsbericht van afgelopen zomer vertelden we u over een filmdag bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding in Voorburg. Aan het begin van het jaar begonnen vele Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s aan deze erkende groepstrainingen voor jonge kinderen. Maar toen kwam het Coronavirus en kon door de geldende maatregelen een deel van de groepsbijeenkomsten niet meer doorgaan. Filmmaker Riske de Vries heeft opnames gemaakt van Sam en Rex waarin zij vertellen over de groepsbijeenkomsten. Ook komen de materialen in beeld. De beelden zijn inmiddels beschikbaar voor trainers om te gebruiken ter introductie van hun bijeenkomsten of als zij genoodzaakt zijn de bijeenkomsten digitaal aan te bieden. Voor trainers die hier vragen over hebben, neem contact met ons op.
Tijdens de filmdag hebben we ook een informatieve video gemaakt over wat de trainingen Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s inhouden. Wilt u dit graag aan iemand in uw omgeving laten zien, delen mag:

ScheidingsATLAS nu ook als boek

Voor ouders is er de wegwijzer ScheidingsATLAS. ScheidingsATLAS sluit aan bij veelvoorkomende vragen en uitdagingen van ouders tijdens en na scheiding en biedt informatie, ervaringsverhalen en praktische tips. Tot nu toe konden ouders ScheidingsATLAS raadplegen in de vorm van een kortdurende, laagdrempelige training tijdens twee groepsbijeenkomsten of online. Honderden ouders deden dit al. Onderzoek liet zien dat zij zich gesteund en geïnformeerd voelden. Ze hadden baat bij de tips voor het ondersteunen van hun kinderen en de communicatie met de andere ouder. Meer lezen, klik hier voor een artikel over ScheidingsATLAS en het ZonMw gefinancierde onderzoek in de Mediator van juli. 

We zijn blij dat sinds de Dag van de Scheiding vorige maand nu ook het ScheidingsATLAS boek uitgegeven is. “ScheidingsATLAS: wegwijzer voor ouders” is verkrijgbaar in boekhandels, online (bv. via Bol.com) of via Uitgeverij Nieuwezijds: ScheidingsATLAS: Wegwijzer voor ouders (ISBN 978 90 5712 5447), door Mariska Klein Velderman, Fieke Pannebakker en Wendy van Vliet.

Voor de agenda

Op 21 september namen 7 praktijkprofessionals deel aan de allereerste ScheidingsATLAS startkwalificatiebijeenkomst. Tijdens het onderzoek naar ScheidingsATLAS waren er groepsbijeenkomsten in de regio’s Haaglanden en Almere. Deze 7 nieuwe trainers kunnen vanaf nu ScheidingsATLAS ook op andere plekken in het land aanbieden. De eerstvolgende startkwalificering vindt plaats op 6 november in Leiden. Stichting Kwaliteitsregister Jeugd heeft de kwalificering geaccrediteerd met 31.75 punten (SKJ207363).  Aanmelden voor 6 november is open! Let op: het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. 

Het is ook weer mogelijk om u te laten kwalificeren tot Dappere Dino’s trainer. De eerstvolgende mogelijkheid is op 14 januari 2021. Inschrijven kan via www.tno.nl/dapperedino. Twee weken later, op 28 januari 2021, kunt u deelnemen aan de Stoere Schildpadden startkwalificering. Inschrijven via www.tno.nl/stoereschildpadden.  

Kort ander nieuws

  • Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en ScheidingsATLAS stonden met een stand op het SCEM congres Kind in de Knel 5: “Voorkom vechtscheiding: focus niet alleen maar op de kinderen” (16 september) en op het 5e Echtscheidingscongres van Logacom: “Een visie op de toekomst” (23 september). 
  • Op 10 september namen trainers uit het hele land deel aan de jaarlijkse terugkombijeenkomst voor Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s trainers. Wendy van Vliet, accountmanager Kenniscentrum Kind en Scheiding verzorgde een workshop rouw en verlies.
  • Ter gelegenheid van de Dag van de Scheiding (11 september) verzorgde Mariska Klein Velderman, TNO, een flitslezing tijdens het jubileumsymposium van de vFAS getiteld “Kind in scheiding” en schoof zij aan bij Koffietijd. Kijkers konden het nieuwe ScheidingsATLAS boek winnen.
  • Op dit moment is Stoere Schildpadden geactualiseerd voor de interventiedatabank en wordt de actuele databankbeschrijving her-beoordeeld. Er wordt een interventiebeschrijving gemaakt van ScheidingsATLAS.
  • Er wordt gewerkt aan een locatiezoeker op de website, zodat voor iedereen een overzicht beschikbaar is van Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s trainers in het land. Binnenkort beschikbaar!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Locatie

TNO Leiden, Sylviusweg

Postadres 
Postbus 3005
2301 DA Leiden

Stuur ons een bericht
We helpen je graag

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

© 2020 - 2024 Dino’s, Schildpadden en ATLAS | Cookiebeleid