Fijne feestdagen

Het is 22 december ‘22, de kerstvakantie staat voor de deur. Nu corona ons minder aan huis kluistert met lockdowns, 1,5-meter-maatregelen en avondklokken, zijn er afgelopen dagen weer allerhande kerstvieringen geweest. Kinderen die kerstdineren of -ontbijten op school. Ouders die een kerstborrel bijwonen of het glas heffen met vrienden, kennissen of collega’s. En dan is het dit weekend tijd voor de kerstdagen zelf. Voor een deel van jullie die mooiste tijd van het jaar. Voor anderen al in de aanloop erheen die knoop in de maag. Hoe gaan we een en ander regelen? Komt het goed met spanningen onderling? Wij hopen dat jullie ontspannen dagen zullen hebben en in de gelegenheid zijn om tijd door te brengen met degenen die jullie dierbaar zijn. Wij grijpen dit moment aan om nog even terug te blikken op 2022 en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.

Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s in 2022

In 2022 hebben weer veel nieuwe beleidsmakers, professionals, ouders en kinderen kennisgemaakt met de preventieve groepstrainingen voor jonge kinderen met gescheiden ouders: Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s. Zo zijn er weer op verschillende plekken nieuwe trainers opgeleid. 12,5 jaar na de eerste opleidingsdag van Dappere Dino’s, zijn er nu in alle provincies in het land gekwalificeerde Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s trainers. Jullie vinden ze hier op de website: Vind Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s of ScheidingsATLAS trainers

Implementatieplan

Een deel van de trainers in het land werd opgeleid als onderdeel van onze ‘tour door Nederland’ waar we in een eerdere nieuwsbrief over vertelden. We gaven opleidingen in het kader van een ZonMw-subsidietraject Samenwerken rondom preventieve ondersteuning van jonge kinderen met gescheiden ouders: implementatie van onderbouwd aanbod. Een van de doelen van dat project was om factoren in beeld te brengen die belangrijk zijn voor de implementatie van de trainingen. Daarover nu ook wat meer informatie:

Kwaliteit van implementatie

Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s zijn wetenschappelijk onderbouwd, onderdeel van de Gezonde School, en erkend in de Databank Effectieve Jeugdinterventies als goed onderbouwd en effectief volgens goede aanwijzingen. De trainingen zijn ontwikkeld en onderzocht in (ontwerpgerichte) onderzoeksprojecten. En we verwerkten de uitkomsten van die onderzoeksprojecten in nieuwe versies van de trainingen die nu gebruikt worden in de praktijk en aanbevolen worden in de richtlijn Scheiding en problemen van jeugdigen. 

Hoe succesvol deze trainingen in die praktijk zijn, wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van de implementatie. Dit wil zeggen dat trainers, verwijzers en andere relevante personen, waaronder het management in de organisatie die de trainingen aanbiedt, de methoden accepteren en uitvoeren zoals bedoeld. 

Implementatiefactoren

Verschillende factoren zijn in onderzoek relevant gebleken voor het succesvol gebruik van methoden. Dit noemen we determinanten voor succesvolle programma-implementatie of implementatiefactoren. Deze factoren gaan over de methoden zelf, over de uitvoerders van de methoden, de organisatie waar deze worden uitgevoerd en de sociaal-politieke context waarbinnen dit gebeurt. Kennis hierover kan door beroepskrachten en beleidsmakers gebruikt worden voor het invoeren, uitvoeren en borgen van de methoden. 

TNO beschreef kennis over de implementatiefactoren voor succesvol gebruik van Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s in een implementatieplan. TNO-onderzoekers en opleiders Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker  geven eerst een korte beschrijving van de trainingen, waarna ze de implementatiefactoren bespreken. Daarnaast vroegen ze verschillende praktijkprofessionals, managers en beleidsmakers uit verschillende regio’s van Nederland naar hun praktische tips en adviezen. Deze komen in het tweede deel van het implementatieplan aan bod. Tot slot bieden ze een stappenplan aan. Dus:

  • Wil je meer weten over Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s?
  • Wil je zelf aan de slag met Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s?
  • Ben je op zoek naar praktische tips over het invoeren, uitvoeren of borgen van Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s?

Raadpleeg nu het Implementatieplan Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s! (Download het hier!)

Gedicht

Iets heel anders nu: In de Netflix-documentaire (‘Harry & Meghan’) vertelt Meghan Markle (Duchess of Sussex) over een gedicht dat ze als 12-jarige schreef. De opdracht van school was een gedicht te schrijven over haar leven. Haar gedicht ging over haar gescheiden ouders. Ze kan het gedicht nog helder herinneren:

“Even though my parents co-parented well, you think about how that informs what you grow up to be and what you want.” 

“It’s so funny, when I was 12, I was at Immaculate Heart, and one of the assignments was to write a poem about your life. And I remember this poem to this day.”

Het gedicht is heel passend bij gedachten en emoties van kinderen (en ouders) in de groepen die begeleid worden in onze trainingen. Daarom delen we het hier met jullie:

Two houses, two homes, two kitchens, two phones,
Two couches where I lay, two places that I stay,
Moving, moving here and there, from Monday to Friday I’m everywhere,
Don’t get me wrong, it’s not that bad
But often times it makes me sad,
I want to live that nuclear life,
With a happy dad and his loving wife,
A picket fence, a shaggy dog,
A fireplace with a burning log,
But it’s not real, it’s just a dream,
I cannot cry or even scream,
So here I sit with cat number three,
Life would be easy if there were two of me.

Meghan Markle, 12 jaar

ScheidingsATLAS in 2022

In 2022 trainden we ook voor ScheidingsATLAS beroepskrachten uit heel Nederland: in juni in het kader van een ZonMw-project, maar we waren ook in company te gast in Utrecht en gaven reguliere trainingen in Leiden en Rijswijk. Bovendien waren opleiders Wendy van Vliet (Kenniscentrum Kind en Scheiding) en Mariska Klein Velderman (TNO) te gast bij de Voor de Jeugd dag in de Westergasfabriek. In iets meer dan een kwartier vertelden ze over de achtergronden van ScheidingsATLAS en over hoe het nu gaat met deze laagdrempelige, preventieve training voor gescheiden ouders, met steun en psycho-educatie over ouderschap na scheiding. De opname werd live gestreamd en is hier terug te kijken. 

Databank-erkenning

ScheidingsATLAS is net als Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s wetenschappelijk onderbouwd, en ontwikkeld en onderzocht in een (ontwerpgericht) onderzoeksproject. De uitkomsten van dit project werden verwerkt in de nieuwe praktijkversie van de training die voor heel Nederland beschikbaar is en wordt aanbevolen in de richtlijn Scheiding en problemen van jeug­digen. Er is een (SKJ- en Registerplein-geaccre­diteerde) opleiding waar professionals die zelf de trainingen willen geven aan deel kunnen nemen.

Achter de schermen is nu bovendien hard gewerkt aan erkenning van ScheidingsATLAS door de commissie van de Databank Effectieve Jeugdinterventies. Achtergronden, doelen, werkwijze en ervaringen zijn beschreven in een interventiebeschrijving. In december heeft de erkenningscommissie hier een eerste keer over vergaderd. En het heuglijke nieuws is dat zij de training onder voorbehoud erkend heeft! Aankomende maanden zullen we ons buigen over de laatste opmerkingen van de commissie en dan hopen we dat jullie spoedig alle informatie na kunnen lezen op de website van het Nederlands Jeugdinstituut!

Het nieuwe jaar

Ook in het nieuwe jaar staan er weer mooie dingen op de planning. Jullie kunnen hier vast de opleidingsagenda voor Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en ScheidingsATLAS inzien. Dus wil je deelnemen aan een kwalificatie? Save the date! De registratielinks komen spoedig online op de TNO-website. 

  • Nieuw in de opleidingsagenda is een startkwalificatie-2-daagse voor Dappere Dino’s en Stoere Schildpadden. Deze wordt gegeven in het najaar in Leiden. Dus als je in een keer voor beide trainingen wil start-kwalificeren, dan is dit je kans! 
  • In januari en februari zullen we te gast zijn in Heerlen, Limburg voor een in company training van professionals van JENS / Alcander. 
  • In juni zijn de landelijke terugkomdagen. 

We hebben er erg veel zin in en kijken er naar uit met jullie allemaal te mogen werken!

Zodra er meer bekend is over de databankerkenning van ScheidingsATLAS, dan zullen we dat met jullie delen. Bovendien komt binnenkort ook voor ScheidingsATLAS een implementatieplan beschikbaar met alle belangrijke kennis voor succesvolle invoer, uitvoer en borging van de training. Dus houd onze website in de gaten!

Kerstgroet

Rest ons om jullie fijne, warme, ontspannen feestdagen te wensen en alle goeds voor 2023!

Tot de volgende keer!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Locatie

TNO Leiden, Sylviusweg

Postadres 
Postbus 3005
2301 DA Leiden

Stuur ons een bericht
We helpen je graag

Voer a.u.b. uw naam in
Type hier het onderwerp
Vul alstublieft een bericht in.

© 2020 - 2024 Dino’s, Schildpadden en ATLAS | Cookiebeleid