Dappere Dino’s in december

2020 nadert het einde. Wat was het een bewogen jaar. Door de coronapandemie begon dit nieuwe decennium heel anders dan hoe velen van ons vooraf bedacht hadden. 

Dag 2020, hallo 2021

Zo aan het einde van het jaar kunnen we geneigd zijn terug te kijken. En dan hebben we ook mooi nieuws in ons geheugen. We zijn bijvoorbeeld verheugd dat Dappere Dino’s werd erkend als effectief volgens goede aanwijzingen in de interventiedatabank. De nieuwe website kwam online op www.dapperedino.nl. Er zijn weer een heel aantal nieuwe Dappere Dino’s en Stoere Schildpadden trainers opgeleid. De eerste twee ScheidingsATLAS startkwalificatiebijeenkomsten vonden plaats (net op tijd voor de lockdown). Daarbij kwamen er hele mooie resultaten van het onderzoek naar ScheidingsATLAS uit: Deelnemers aan ScheidingsATLAS voelden zich gesteund en ze hadden praktische tips gekregen waarmee ze aan de slag gingen. Bovendien is sinds september het boek ScheidingsATLAS: wegwijzer voor ouders (Klein Velderman, Pannebakker, Van Vliet, 2020; www.nieuwezijds.nl/boek/scheidingsatlas; zie afbeelding) beschikbaar voor alle gescheiden ouders in Nederland. En toch willen we deze laatste korte nieuwsbrief van het jaar met u vooral vooruit kijken. Naar de feestdagen die er aan komen en het nieuwe jaar, 2021.

Feestdagen

Als we vooruit kijken, komen de feestdagen het eerste aan bod. Voor gescheiden ouders en hun kinderen kunnen deze dagen hele puzzels zijn. En nu met de coronapandemie en de nieuw ingestelde strenge lockdown nog wel meer. Wie is wanneer bij wie? Hoe doe je recht aan die wens in je hart om tijd door te brengen met de mensen waar je van houdt, als dat om verschillende redenen niet altijd mogelijk is? Of als de hele kerst voor gemengde gevoelens zorgt? 

In de Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s leggen we de deelnemende kinderen uit dat alle gevoelens goed zijn en er mogen zijn. Dat betekent dat een kind bijvoorbeeld blij mag zijn als hij of zij het fijn heeft met een (stief)ouder, maar ook verdrietig mag zijn omdat hij of zij iemand of iets mist deze dagen. Of dat het met kerst bijvoorbeeld boos of teleurgesteld mag zijn omdat zijn gezin van vroeger niet samen aan de kersttafel zit waar dat bij vriendjes wel zo is (of hoe het zich dat kan herinneren van voor de scheiding).

In de groepstrainingen oefenen we daarbij stapsgewijs met het omgaan met problemen en deze gevoelens. Misschien kan Jimmy uit de probleem-oplossen-strip wel helpen (zie afbeelding en kader; of zie blz. 107 in het ScheidingsATLAS boek).

Strip Problemen oplossen "Jimmy" (Copyright TNO, Dappere Dino's)

Rex weet niet hoe uw kerst er uit zal zien dit jaar, maar wil u allemaal in ieder geval ontspannen feestdagen toewensen en hoopt jullie in het nieuwe jaar weer terug te zien. Dappere Dino’s Kerstanimatie – YouTube

Fijne feestdagen namens Rex en team Dappere Dino’s

Voor de agenda

Er zijn gelukkig alweer verschillende gelegenheden gepland waarop we elkaar inderdaad terug kunnen zien in 2021.

Alle trainingen zijn geaccrediteerd door Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Tijdens de trainingen worden de geldende coronamaatregelen in acht genomen. Let op: mede daardoor is het aantal beschikbare plaatsen beperkt, vol is vol. 

Gezondheid

Rest ons om iedereen fijne feestdagen en een goede gezondheid en geluk voor 2021 te wensen. 

De beste wensen!